Web3 ve İnternet Tabanlı Gizliliğin Dönüşümü!


web3
web3 ve i̇nternet tabanlı gizliliğin dönüşümü! 2

Nereye giderseniz gidin, teknoloji alanındaki herkes Web3’ten bahsediyor. Kripto piyasası şu anda internetin geleceğini getirmeye adandığını iddia eden projelerle dolup taşıyor ve bu teknoloji meraklıları, dünya Web3 tarafından yutulana kadar odaklanmayacakları konusunda baskı yapmaya devam ediyor.

Şimdilik insanların ezici çoğunluğu Web3’ün gerçekten internetin geleceği olacağına inanıyor. Konsept, internetin nasıl çalıştığı üzerinde benzersiz bir kontrole sahip gibi görünen büyük teknoloji platformlarından uzaktaki güreş gücü üzerine inşa edilmiştir.

Web3‘ün kriptonun geleceği olup olmayacağına dair tartışma hızla devam ederken, kullandığımız mevcut internetle ilgili önemli bir koşul, veri güvenliği konusudur. Son birkaç yılda, daha fazla insan mevcut internet altyapısındaki gizlilik durumundan şikayet etti. “Big Tech” sizi gözetlemiyorsa, bu sizin mobil operatörünüz veya belki de bir yerlerdeki bir bilgisayar korsanıdır. Gittiğiniz her yerde, birileri ne yaptığınıza bakmaya çalışıyor gibi görünüyor.

Web3’ün güvenlik konusunda bir iyileştirme sağlaması gerekeceğini söylemeye gerek yok. İnternetin daha iyi olması için yalnızca birkaç alanı vardır ve anonimlik, iyileştirilmesi gereken metriklerden biridir.

Peki, Web3 kimlik güvenliği için ne tutar?

Yerelleşmeye Giriş

Web3’ü oluşturan en büyük kavramlardan biri ademi merkeziyetçiliktir. Bunu zaten finansal sistemimizde bir fenomenden daha fazlası haline gelen merkezi olmayan finans (DeFi) ile görüyoruz. Web3‘ün savunucuları, bireyi verilerinin kontrolünü ele alarak kullanıcının anonimliğini destekleyeceğini iddia etti. Web3, tüm verileri tek bir havuza göndermek yerine, veri aktarımını ister bir aygıt ağı ister sunucu ağı olsun ağlar arasında yaymayı amaçlar.

Bununla birlikte, Web3’ü eleştirenler, halka açık defterlerin – veya blok zincirinin – gizliliği korumada o kadar etkili olmadığını da iddia etti. Blok zincirinin amacı – kendisi de merkeziyetçiliğin ve Web3’ün bir başka ayağı – herkesin verileri görmesi için bir yol sunmaktır. Peki, verileriniz herkes tarafından görülebiliyorsa, nasıl gizli tutulacak?

The Secrecy Network, bu yılın başlarında, değiştirilemez tokenler (NFT’ler) hakkında şunları söyledi:

“Şu anda Web3, gizlilikten tamamen vazgeçmenizi gerektiriyor. NFT’ler ve blok zincirleri varsayılan olarak herkese açıktır ve mülkiyet ve güvenlik açısından korkunçtur.”

Halka açık bir blok zincirine katılmayı seçtiğinizde, aslında kimliğinizi bildirmeniz gerekmez. Bununla birlikte, platformların – veya gerçekten herkesin – kimliğinizi dahil olduğunuz işlemlere bağlaması mümkündür. Bu, borsaların işlemleri izlemesine ve kimlik hırsızlığı vakalarını ve hack’lerini bir dereceye kadar başarılı bir şekilde ele almasına izin veren aynı ilkedir.

Konuyla ilgili bir raporda, dünyanın en popüler veri odaklı tarayıcısı olan Brave ve Londra Imperial College, birçok DeFi protokolünün, sonunda kullanıcıların Ethereum adreslerine erişebilecek üçüncü taraf platformlarını entegre ettiğini iddia etti.

Araştırmacılar, “Birkaç DeFi sitesinin üçüncü taraflara güvendiğini ve zaman zaman Ethereum adresinizi bu üçüncü taraflara, çoğunlukla API ve analitik sağlayıcılarına sızdırdığını tespit ettik” dedi. Aslında araştırmacılar, tek bir izleyicinin, analiz ettikleri DeFi protokollerinin yüzde 56’sının Ethereum adreslerine gerçekten erişebileceğini iddia etti.

Teorik olarak, bu üçüncü taraf hizmetleri, bu Ethereum adreslerini, kullanıcılarda tuttukları diğer kişisel bilgilere bağlayabilir. Araştırmacıların uyardığı gibi:

“Google’a ethereum adresi sızması özellikle sorunlu çünkü şirket muhtemelen sizin hakkınızda zaten PII’ye sahip, bu daha sonra Ethereum adresinize bağlanabiliyor ve bu daha sonra blok zincirindeki işlem geçmişinize bağlanabiliyor.”

Veri Ayrımı Önemlidir

Bu, Web3’ün gerçekten özel olması için, blok zinciri işlem verilerinin kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerden ayrılması için bir yol bulmanın kritik olduğu anlamına gelir. İşlemlerin korunması gerekir, yani hiç kimse bunları size geri bağlantı vermek için kullanamaz.

Neyse ki, bu alternatif blok zinciri protokollerine ve platformlarına yol açıyor. Veri güvenliği talebi artmaya devam ettikçe, özellikle kullanıcıların anonimliğini geliştirmeye odaklanan protokollerin büyümesini görüyoruz. Bu platformlardan bazıları bireyler için inşa etmeye odaklanırken, diğerleri tüm ekosistemleri korumaya odaklanır.

En ilginç gizlilik hizmetlerinden biri, yeni internet evrimi için güvenlik çözümleri oluşturmaya odaklanan bir Web3 süper bulutu olan Süper Protokol’dür. Süper Protokol, evrensel, merkezi olmayan bir bulut bilgi işlem platformu oluşturmak için blok zinciri teknolojisini ve diğer bazı kritik gizlilik bilgi işlem teknolojilerini birleştirir.

Süper Protokol, kripto para birimlerinin ötesinde bir Web3 ekosistemi inşa ediyor. Esasen Amazon Web Services (AWS) ve daha fazlası gibi bulut hizmetlerinin Web3 sürümüdür. Bu geleneksel hizmetler Web2’de güvenliği ve çalışma süresini korumaya odaklanırken, Süper Protokol Web3 ortamına dönüşmüştür.

Bu hizmetlerle, özellikle protokoller kullanıcı tabanlarını ölçeklendirmek ve büyütmek istediğinden, güvenliği optimize etmek ve gizliliği korumak daha kolay olacaktır. Web3’ün internetin geleceği olabileceğine dair erken işaretlere sahibiz.

DeFi’nin, NFT’lerin, blok zinciri oyunlarının ve diğer kavramların yükselişi, Web3’ün daha uzun yıllar ve mevsimler boyunca büyümesini istediğimizi zaten gösterdi. Daha fazla kullanıcı bu internet devriminin faydalarını öğrendikçe, kullanıcı gizliliğini koruma misyonu için kritik öneme sahip olacaklar.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir