Dogecoin Projesi


Dogecoin Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından icat edilmiş bir coindir. Litecoin tabanını kullanan dogecoin logosunda da Shiba Inu cinsi bir köpek bulundurmaktadır. Ayrıca altyapı olarak da Litecoin kullanılmaktadır.

Yayınlanma Tarihi : 2013

Amacı

2P (peer to peer) “Eşler Arası” bir kripto para amacı ile ortaya çıkmıştır. Peki nedir bu Eşler arası etkileşim. İnternet üzerinden bir dosya aranırken internet sunucusuna bağlanır ve oradan istediğiniz dosyayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Buradan kullanıcı ve internet bulutu arasında bir bağlantı kurulur. Dogecoin amacı ise aradan internet sunucusunu kaldırmak ve iki bilgisayar arasında veri alış verişini gerçekleştirmektir. Dosya paylaşımını kullanışlı ve kolay bir hale getirmek istenmektedir.

Dosya paylaşımı kullanıcıların izin verdikleri klasör arasında gerçekleştirilmektedir. Diğer dosyalara erişim yapmaları mümkün olmamaktadır. Örneğin 20 farklı kullanıcı ve 20 farklı bilgisayar ve bu bilgisayarlarda paylaşıma açık klasörler bulunmaktadır. Bir kullanıcı a.mp4 dosyasını arattığı vakit herhangi bir bilgisayardan bu dosyayı anından kendi ara yüzüne çekme imkanı bulmaktadır. Dogecin bu amacı ile hizmet vermektedir. Fakat günümüzde farklı amaçlara alet olmuş ve bazı isimlerle anılmaktadır.

Dogecoin ve Elon Musk İlişkisi

Bu ilişki aslında biraz da dogecoinin sloganı olan “Ay’a Doğru” ndan dolayı kaynaklanmaktadır. Elon Musk’ın ay projeleri bu sloganın üzerine çok büyük bir fırsat yaratmıştır. Elon Musk da bu fırsatı çok güzel değerlendirip gelir kapısı olarak kullanmıştır.

dogecoin elon musk
dogecoin projesi 2

Elun Musk bu twitti ile beraber artık Dogecoin’in yükseliş macerası hız kazanmıştır. Twitte Elon Musk ” Dogecoini Ay’a getireceğim” cümlesini kullanmıştır e haliyle de Dünya’nın en zengin insanlarından biri bu twiti attığı için Dogecoin borsada yüksek işlem hacmine sahip ve durmadan tırmanan bir yapıya sahip oldu.

Dogecoin Projesinin Olumsuz Yanları

Proje aracı olmadan dosya paylaşımı ve direk ödeme kolaylığı sunmaktadır. Doge malesef bir çok coinin kullandığı Proof of Work (İş Kanıtı) kullanmamaktadır. POW temelinde sisteme yapılan saldırıları ve spam mesajlarını engellemeye çalışan bir yazılımdır. Coinleri koruma amacında bulunan bir anti virüs olarak da görebilmekteyiz. Bitcoin ağının güvenliğini korumaya çalışan bu yapı aynı zamanda da çok fazla güç kullanmaktadır.

Bir diğer olumsuz yönü ise dosya paylaşımlarından doğacak olan korsancılık korkusu. Bir çok dosya telif hakkı ödenmeden sistemler arasında yolculuk yapması üretenleri zor durumda bırakacaktır.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 07/05/2021

    mükkemmel bir anlatım olmuş teşekkkür ederim başarılarınız devamını dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir