- Uluslararası Para Fonu, farklı kripto kullanım durumlarını gösteren “Kripto Para Birimi, Yolsuzluk ve Sermaye Kontrolleri: Ülkeler Arasındaki Korelasyonlar” raporunu yayınladı.
- Rapora göre IMF, toplam finansal kontrollere sahip ülkelerde dijital varlıkların gözetiminin çok zayıf olduğuna inanıyor.
Uluslararası Para Fonu’na göre, kripto para birimleri, yolsuzluk olarak kabul edilen veya para hareketi üzerinde sıkı kontrollere sahip olan ülkelerde daha popüler hale geliyor.
IMF, daha yüksek düzeyde yolsuzluk ve katı finansal düzenlemeye sahip ülkelerdeki kişilerin kripto para birimleri kullanma olasılığının daha yüksek olduğunu belirten “Kripto Para Birimi, Yolsuzluk ve Sermaye Kontrolleri: Ülkeler Arasındaki Korelasyonlar” raporunu yayınladı:
Kripto varlıklarının kullanımının, daha yüksek yolsuzluk seviyeleri ve daha sıkı sermaye kontrolleri ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu bulduk.
IMF uzmanları 55 ülkede 110 bin kişiyle anket yaptı. Raporun yazarları, Bitcoin‘in neden bir ülkede diğerinden daha popüler olabileceğini açıklayan faktörleri listeliyor. Enflasyon oranlarının daha yüksek olduğu ülkelerde, Bitcoin gibi popüler bir kripto para şimdi ve uzun vadede değer açısından yerel para biriminden daha istikrarlı olabilir. Daha fakir ülkeler, yabancı fonların ülke ekonomisine katılmasını yasaklayan daha katı sermaye kontrol süreçleri kullanma eğiliminde olduğundan, kripto para birimi vergi kaçakçılığı ve diğer hükümet kısıtlamaları için yararlı bir araç olabilir.
Kripto varlıklarının sahte anonimliği (işlemler için yalnızca dijital tanımlamanın gerekli olduğu yerlerde), onları yolsuzluk gelirleri de dahil olmak üzere yasadışı finansal akışlar oluşturmak için potansiyel bir araç haline getirir.
Raporun yazarları, bu tür ülkelerde, kripto para birimlerinin daha sıkı uluslararası düzenlemesine, özellikle de “Müşterinizi Tanıyın” (KYC) kuralına, yani kripto para birimi müşterilerinin tanımlanması gerekliliğine vurgu yapıyor. Uluslararası Para Fonu, kripto para birimlerine özellikle sadık değil.
Fon uzmanlarının yaptığı açıklamaların neredeyse tamamı, gelişmekte olan ülkelerde kripto para birimlerinin düzenlenmesini sıkılaştırmayı amaçlıyor. IMF‘nin Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı direktörü Tobias Adrian, Ocak ayında kripto para birimlerinin oynaklığının gelişmekte olan ülkelerde “acil ve ciddi riskler” yaratabileceğini söyledi.
Rapor, ülkelerin neden dolandırıcılığı, kara para aklamayı veya terörün finansmanını önlemek için tasarlanmış kimlik doğrulama standartları olan “müşterinizi tanıyın” prosedürlerini uygulamak için kripto para borsaları gibi aracılara ihtiyaç duyabileceğini açıklıyor.
Bloomberg, dünyanın dört bir yanındaki ulusların 2 trilyon dolarlık kripto para piyasasını düzenlemenin daha iyi bir yolu için savaştığını ve gözetim seviyesinin ülkeden ülkeye büyük ölçüde değiştiğini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu’nun yaptığı bir araştırma, kripto varlıklarının “yolsuzluk gelirlerini transfer etmek veya sermaye kontrollerini atlatmak için kullanılabileceğini” buldu.
IMF, Alman şirketi Statista tarafından yürütülen bir ankette toplanan bilgilerden kripto para birimlerinin kullanımına ilişkin temel verileri aldığını söyledi.
- Kripto Analistinden Büyük Dogecoin ve Polygon Tahmini: Yeni Ralli Kapıda mı?
- Michael Saylor, Bitcoin Stratejisini Microsoft CEO’suna Tanıtmayı Planlıyor!
- Kripto Uzmanından Şaşırtıcı Tahmin: İlk 50 Altcoin’den Biri %100’ün Üzerinde Artabilir!
- Bitcoin Altına Karşı Güçleniyor: Luke Gromen’in Çarpıcı Tahminleri!
- Bitcoin’de ‘Öforik Aşama’ Başladı: Bu Coşku Ne Kadar Sürecek?
Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Twitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.