Artıları ve Eksileri: Kripto Para Birimlerine Yatırım Yapmak?


yatırım
artıları ve eksileri: kripto para birimlerine yatırım yapmak? 2

Bitcoin, Ether ve diğer tüm madeni paralara erişim giderek daha kolay hale geliyor. Arkasındaki teknoloji hakkında çok az şey bilen insanlar için bile. Kriptolara yatırım yapmanın artıları ve eksileri nelerdir?

2021’in sonunda yaklaşık 300 milyon kişi kripto paraya sahipti. Bu, crypto.com platformu tarafından hesaplandı. Yatırımcı sayısının daha da artması bekleniyor.

Kripto yatırımcıları artık özel anahtarlarını gözbebeği gibi koruyan teknoloji meraklıları olmak zorunda değil. Üçüncü taraflarca yönetilen saklama cüzdanları ve borsa piyasasına başlamak için kripto ticaret botu gibi yazılımlar aracılığıyla başlamak daha kolay ve daha kolay hale geliyor.

Birçok çevrimiçi broker, uzun süredir satılık bireysel para birimleri teklif ediyor. Hatta bazı tasarruf bankaları, müşterilerinin bunu kısa süre içinde çek hesapları aracılığıyla yapmalarını sağlamak istiyor. Birçoğu kaçırmaktan korkuyor. Bu yüzden gemiye biniyorlar.

2020’de Bitcoin zaman zaman yaklaşık 8.000 dolar değerindeydi. Mart 2022’nin sonunda, fiyat 42.000 doların biraz üzerinde. Bu nedenle, iki yıl boyunca tüm kripto para birimlerinin ilkini elinde tutan veya kripto hayranlarının dediği gibi hodled olan herkes, büyük bir kâr elde etti.

Bu tür getiriler birçok insanı kripto piyasasına çekiyor. Bununla birlikte, Bitcoin ve Ethereum, Solana veya Dogecoin gibi iyi bilinen ve daha az bilinen emülatörlerinin tümü çok değişkendir. Yüksek potansiyel getiriler, yüksek kayıp riskiyle birlikte gelir.

Peki, kripto para birimlerine yatırım yapmanın lehinde ve aleyhinde olan argümanlar nelerdir? Bazı argümanlara daha yakından baktık.

Pro: Blockchain Teknolojisinin Potansiyeli

Kripto para birimleri, özellikle bu teknolojinin diğer alanlarda kullanımı söz konusu olduğunda, potansiyeli olan yeni bir varlık sınıfıdır. Geçmişe bakarsanız, oradaki fiyat fırsatlarını görebilirsiniz.

Aslında blockchain teknolojisi, devlet para birimlerinden bildiğimiz gibi sadece ödemeler için ve bir değer depolama aracı olarak uygun değildir. Dijital para birimlerinin arkasındaki teknoloji, verileri yönetir ve işler. Bugün kullanımda olan birçok kullanım senaryosu bu basit tanımdan türetilmiştir.

Bunlara dijital kimlikler, hasta kayıtları veya sigorta hizmetleri dahildir. Oy vermenin elektronik yolu, akıllı sözleşmeler, fikri mülkiyet koruması, iş süreci otomasyonu veya şeffaf ve hızlı tedarik zinciri yönetimi.

Ek olarak, emlak veya lüks mallar gibi gerçek varlıkları tokenleştirme, yani onları bir blok zincirinde haritalama eğilimini zaten görüyoruz.

Bu olası uygulamalardan hangisinin nihayetinde üstün geleceği ve hangilerinin ekleneceği hala belirsiz. Teknoloji çok yönlü olmakla birlikte, her durumda gerekli veya verimli değildir.

Eksileri: Piyasanın ve Bazı Yatırımcıların Tecrübesizliği

Kripto para piyasası yeni ve yıkıcı. Bununla birlikte, pazar da hala çok genç ve kitlesel adaptasyondan uzak.

Bu, yanlış hedef gruplara yöneliktir. Varlık sınıfıyla ilgili deneyim hala zayıf ve yatırım yapmak isteyenler, birçok madeni paranın uzun zamandan beri durdurulduğu gerçeğini görmezden geliyor.

Bu nedenle, birçok yatırımcı bir satın almanın tehlikelerini görmezden gelir. Hiç kimse, özellikle küçük yatırımcılar değil, riskleri gerçekten değerlendiremez. Para birimlerinin arkasındaki teknolojinin temel özelliklerini bile anlamak zor.

Ancak konu yatırım olduğunda bir ilke geçerlidir: Yalnızca anladığınız yatırım ürünlerini satın almalısınız. Ancak o zaman bir yatırımcı parasının nerede olduğunu bilir.

Dijital para birimlerinin arkasında gerçek değerler olmadığı için her an piyasadan kaybolabilir veya başka para birimleri ile yer değiştirebilirler. Böyle bir durumda, yatırılan para kaybedilir. Yatırımcılar bunu akılda tutmalıdır.

Pro: Uzun Vadeli Yatırımcılar için Büyüme Pazarı

Tesla’nın kurucusu Elon Musk‘ın tek bir tweet’i bile Bitcoin fiyatlarını harekete geçirmek için yeterli olabilir.

Örneğin, girişimci 2021’de müşterilerin e-arabaları için gelecekte kripto para birimi ile ödeme yapabileceklerini duyurduğunda. Ancak kısa bir süre sonra bunu tekrar revize etti.

Oynaklık, henüz çok genç olan piyasanın doğal bir parçasıdır. Biz kripto yatırımcıları bu tür kısa vadeli fiyat düşüşlerine zaten aşinayız. Diğer birçok yatırımcı gibi biz de fiyat düşüşlerini bir giriş fırsatı olarak kullanıyor ve uygun fiyatlarla pozisyonlarımıza ekliyoruz.

Uzmanlar, zincir üzerindeki sinyalleri uzun vadede kripto para birimlerine karşı çok olumlu olarak yorumluyor. Örneğin, cüzdan sayısı ve üzerlerinde tutulan kripto varlıklarının toplamı sürekli artıyor.

Kripto para birimleri, özellikle uzun bir yatırım ufku olan yatırımcıların yararlanabileceği büyük bir büyüme piyasasını temsil eder.

Eksileri: Bitcoin Güvenli Bir Liman Değil

Kriz zamanlarında, birçok hisse senedi portföyü kırmızıya kayar. Yatırımcılar varlıkları için güvenli bir liman ararlar. Peki Bitcoin gerçekten bir kriz para birimi mi?

Taraftarlar, kripto para birimlerinin herhangi bir merkez bankası tarafından kontrol edilmediğini ve bu nedenle doğrudan hükümetin para politikasının etkisi altında olmadığını iddia edeceklerdir.

Ancak aynı piyasa analistleri, yüksek oynaklıkları nedeniyle kripto para birimlerini güvenli bir sığınak olarak kullanmaktan kaçınıyorlar. En azından kısa vadede Bitcoin uygun bir değer deposu değil.

Kripto para birimleri, yüksek riskli bir varlık sınıfı olarak işlev gördüklerinden ve belirsizlik ortaya çıktığında genellikle aceleyle terk edildiklerinden, belirsizlikle karakterize edilen piyasa aşamalarında hiçbir koruma sağlamazlar. ‘Güvenli liman’ anlatısı bir efsane olmaya devam ediyor.”

Pro: Bitcoin ve Diğer Kripto Para Birimlerinin Doğal Kıtlığı

Dijital altın olarak Bitcoin? Bu karşılaştırma genellikle kriz zamanlarında kripto para birimlerinden bahsederken yapılır. Bununla birlikte, tüm kripto para birimlerinin en eskisi, sınırlı mevcudiyeti nedeniyle de değerli metallerle karşılaştırılır.

Yeryüzünde sonsuz sayıda bulunmayan değerli metallere benzer şekilde, Bitcoin de sonludur. 21 milyon Bitcoin çıkarılabilir, o zaman biter.

Devlet merkez bankaları ise enflasyonu körükleyebilen ancak özellikle krizlerde ve yüksek borçlarda popüler bir araç olan matbaalarını istedikleri gibi çalıştırabilirler.

Eksileri: Kripto Para Birimleri Çok Fazla Güç Tüketir

Sadece her bir işlem değil, özellikle bazı kripto para birimlerinin madenciliği çok fazla elektrik tüketiyor.

Bu enerji kullanımının çevreye zararlı olup olmadığı, gerçekleştiği ülkelere ve enerjinin orada ne kadar sürdürülebilir şekilde üretildiğine bağlıdır.

İdeal bir dünyada, madencilerin kullandığı elektrik, fazla enerjiden ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilecektir. Ancak, henüz o dünyada yaşamaya başlamadık bile.

Örneğin, Ethereum ağı bunu fark etti ve yakında kapsamlı bir yükseltme ile önemli ölçüde daha az enerji tüketen bir hisse kanıtı mekanizmasına geçmeyi planlıyor.

En büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin ve Ether’in yüksek enerji harcamasının nedeni, onların fikir birliği mekanizmasıdır: Proof-of-Work.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir