Ünlülerin Memecoin’leri: Hızlı Kazanç mı, Dolandırıcılık mı?


Son zamanlarda, ünlüler tarafından çıkarılan veya desteklenen memecoin’ler kripto para piyasasında büyük bir tartışma konusu haline geldi. Bazıları bu tür projeleri yatırım fırsatı olarak görürken, kimileri ise onları düşük kaliteli ve sadece hızlı para kazanmak için tasarlanmış dolandırıcılıklar olarak nitelendiriyor.

Caitlyn Jenner’ın Memecoin Macerası

ABD’li TV yıldızı Caitlyn Jenner, son dönemde memecoin alanına dahil olan ünlülerden biri. Jenner, Solana ağında dört gün içinde 12 memecoin başlattı ve bu girişimden 405.000 dolar değerinde 2.381 dolar SOL kazandı.

unlulerin memecoinleri hizli kazanc mi dolandiricilik mi
ünlülerin memecoin'leri: hızlı kazanç mı, dolandırıcılık mı? 2

Lookonchain verileri, Jenner’ın JENNER gibi token’ları başlatarak ve yüklü miktarda satın alarak devasa kârlar elde ettiğini gösteriyor. Jenner, 1.3 SOL karşılığında 44.56 milyon JENNER token satın alıp, 253 SOL karşılığında satarak 252 SOL’luk gelir elde etti. Bu da yaklaşık 43.000 dolara denk geliyor.

Lookonchain araştırmacıları, Jenner’ın tüm kazançlarını yeni oluşturulan cüzdanlardan Binance hesabına çeken bir sistem tespit etti. Bu durum, Jenner’ın memecoin’leri hızlı kazanç için kullandığını açıkça gösteriyor.

Sosyal Medya Tepkileri ve Uzman Değerlendirmeleri

Jenner’ın memecoin’leri ilk başta şüpheyle karşılandı. Hatta bazıları Jenner’ın hesabının hack’lendiğini bile düşündü. Uzmanlar ise ünlülerin desteklediği veya oluşturduğu token’ların finansal okuryazarlık oranı düşük yatırımcıları tuzağa düşürdüğünü savunuyor.

Bir memecoin yatırımcısı, bir projede beş gün içinde yaklaşık 3,7 milyon dolar kâr ettikten sonra Jenner’ın memecoin’ine yatırım yaparak bir günde 785 SOL (yaklaşık 133.400 dolar) kaybetti.

CryptoQuant’tan Ki Young Ju, bu tür projelerin kripto para topluluğunun güvenini sarsmanın yanı sıra masum projelerin de itibarına zarar verdiğini belirtiyor.

Ünlü Token’larına Dikkat

Piyasa uzmanı ‘Cold Blooded Shiller’, tarihsel verilerin ünlüler tarafından başlatılan projelerin genellikle başarısız olduğunu gösterdiğini savunuyor. Bu tür projelerin genellikle başlatılmalarından saatler veya günler sonra tüm değerini kaybettiğini söylüyor.

Uzman, bu tür projelerin “cash grab” yani “nakit avı” olarak görülmesini tavsiye ediyor. Geçmişte benzer girişimlerin NFT’lerle de yapıldığını hatırlatıyor.

Cold Blooded Shiller, ünlülerin süslü kelimelerle yatırımcıların heyecanını kötüye kullandığını ve birçok yatırımcının risklerini anlamadan bu tür projelere yatırım yaptığını söylüyor.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTiktok, ve X hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir