Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kripto Yasağı Konusunda Umut Veriyor Ancak ABD FOMC Yorumları Piyasayı Daha da Sarsıyor!


coinprojesi.com lajkdsk
rusya devlet başkanı vladimir putin kripto yasağı konusunda umut veriyor ancak abd fomc yorumları piyasayı daha da sarsıyor! 2
  • Kısmen ABD para politikasındaki ayarlamalar ve yaklaşan düzenleyici baskıların getirdiği kripto kışı burada.
  • Öte yandan Rusya, kripto destekçileri ile tam bir yasak talep edenler arasında bir çekişme içinde.

Çarşamba günü Fed, hem kripto hem de borsaları etkileyen bir Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı düzenledi. Fed Başkanı Jerome Powell’a göre, Fed herhangi bir belirlenmiş programa bağlı kalmayacak. Bunun yerine, gelişen piyasa koşullarına göre politikasında değişiklikler yapılacaktır.

Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, ilk faiz artırımı Mart ayında yapılacak. Ek olarak, Fed tahvil alımlarını sona erdirmeyi ve varlık varlıklarını önemli ölçüde azaltmayı planlıyor – önümüzdeki iki toplantıda yaklaşık 9T dolarlık bilançosunu küçültüyor. Tüm bu hareketler, bir nesildeki en yüksek enflasyonu savuşturmak için niceliksel genişleme de dahil olmak üzere pandemi dönemi kaynaklı gevşek para politikasını tersine çevirmeyi amaçlıyor.

ABD’deki olayların kriptoya etkisi

Toplantı sona erdiğinde, olumsuz piyasa tepkisi belirginleşti. Hisse senetleri, Powell’ın basın toplantısının tamamında vahşi dalgalanmalar gördü. Örneğin, S&P 500 yükseldi, ardından yaklaşık yüzde 1,6 düştü. Bu arada Dow Jones Sanayi Ortalaması 325 puan düştü.

Kripto pazarlarına gelince, Bitcoin 36 bin dolar seviyesine gerilemeden önce kısa bir süreliğine 39 bin dolara yükseldi. Kripto piyasaları ve borsaların son zamanlarda birbirleriyle olan ilişkilerinin arttığı söyleniyor. Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, Bitcoin ile S&P 500 arasındaki korelasyon 2020-21 arasında 36 kat arttı. Hisse senedi endeksleri son birkaç ayda eşi görülmemiş düşüşler yaşarken, kripto piyasası geçen Kasım ayından bu yana 1 trilyon doların üzerinde piyasa değeri kaybetti.

Ayrıca, Biden yönetiminin kripto varlıkların oluşturduğu riskleri ve faydaları kapsayan bir yürütme emri hazırladığı bildiriliyor. Analistler yakın zamanda CNF’ye faiz oranlarındaki artışın, niceliksel genişlemenin, Omicron varyantı etrafındaki belirsizliğin ve düzenleyici baskının, hem kripto hem de borsadaki yaygın belirsizliğe ve son çöküşe katkıda bulunabileceğini söyledi.

Rusya’da kararsızlık

Rusya’ya gelince, ülke kripto para birimlerini onaylama konusunda ileri geri sallanıyor. Bir hafta önce, ülkenin merkez bankası kriptoya genel bir yasak önerdi. Ancak, hükümet kurumları farklı bir yol izliyor gibi görünüyor – kısıtlama yerine düzenleme arıyor.

Dün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin özellikle madencilikte “rekabet avantajına” sahip olduğunu söyleyerek kriptoyu savundu. Rusya, fazla elektriğe ve kripto endüstrisine uygun iyi eğitimli personele sahip olduğunu söylüyor. Rusya’da elektrik haneler için 0,06 USD/kWh ve işletmeler için 0,08 USD’dir. Buna karşılık, Fransa’daki haneler birim başına 0,2 dolar, işletmeler ise 0,14 dolar ödüyor.

Ek olarak, Putin hükümetinin kripto para birimi konusunda bir fikir birliğine varmak için ülkenin merkez bankasıyla bir görüşme yapmasını planlıyor.

Putin’in Kasım ayında sektördeki şüphelerini dile getirdiğini ve kriptonun “hiçbir şey tarafından desteklenmediğini ve oynaklığın muazzam olduğunu” söylediğini belirtmekte fayda var. Tonundaki son değişiklik, tüm dijital varlık ekonomisinin avantajına, ülkede yapılan uyumlu kripto politikalarına işaret edebilir.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir