Sansür Medyayı Öldürüyor mu?


coinprojesi.com is censorship killing media
sansür medyayı öldürüyor mu? 2
  • Kamuoyu, sosyal medya platformlarında sansür konusunda çeşitli görüşlere sahiptir.
  • Dahası, raporlar bunun bir şekilde ‘medyayı öldürdüğünü’ ve bazı eleştiriler aldığını söylüyor.
  • Hatta bazıları, bir kullanıcının çizgiyi geçip geçmediğine gerçekten kimin karar verme hakkına sahip olduğunu soruyor.

Sansür her zaman o kadar da kötü bir şey olmayabilir, özellikle de nefret söyleminde bulunanları susturmayı içeriyorsa. Ancak, savunmasız toplulukları hedef alan kötü niyetli ve ayrımcı eylemlerin veya sözlerin çoğuna asla müsamaha gösterilmemelidir.

Aslında bu, gerçekten demokratik ve ilerici sosyal medya ağlarının ifade özgürlüğünü desteklemesi ve desteklemesi için önemlidir. Daha özel olarak, ABD anayasası, Amerika’nın Kurucu Babaları tarafından 1776’da hazırlanmış olmasına rağmen, esas olarak ifade özgürlüğüne odaklanmaktadır.

Yüzlerce yıl önce, özgür Avrupalı ​​düşünürler ve Aydınlanma Çağı bilginleri, ifade özgürlüğünün bir topluma getirebileceği muazzam değeri anladılar. Son zamanlarda birçok kişi ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabının Facebook ve Twitter tarafından sansürlendiğini ve hatta iptal edildiğini hatırlayacaktır.

Bunun nedeni, hesapların bir seçimin sonuçlarını haksız yere manipüle etmek amacıyla yanlış bilgi (ve muhtemelen dezenformasyon) paylaştığı iddiasıydı.

Açıkça, bu, haksız kazançlar için bir sosyal medya ağından yararlanmanın bir örneği olacaktır. Makul bir şekilde, bu, eski ABD başkanının hesapları askıya alındığında şikayet eden çok fazla insan olmadığını açıklıyor.

Kararları Merkezi Olmayan Kuruluşlar Değil, Merkezi Olmayan Topluluklar Vermelidir!

Çok fazla tepki almamasına rağmen, merkezi platformların, davranışlarının kabul edilemez olduğunu düşündükleri takdirde belirli bir kullanıcı grubunu veya bireysel hesapları sansürleme gücüne sahip olduğunu açıkça görebildik.

Bu özünde, bir kullanıcının eylemlerinin çizgiyi aşıp aşmadığına gerçekten kim karar vermeli? Adaleti kanıtlamak için, gerçekten demokratik ve merkezi olmayan bir platform, topluluğun belirli bir eylemin yapılıp yapılmamasına şeffaf bir şekilde karar vermesine olanak tanır.

Merkezi sosyal medya ağları ile sansür sorunları nedeniyle, bir dizi alternatif çözüm başlatıldı veya şu anda geliştiriliyor. Örneğin, 5 yılı aşkın bir süre önce yayına giren Steemit’i hepimiz hatırlarız. Ayrıca, bir blok zinciri veya dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) tabanlı sosyal ağın ilk yinelemesi oldu. Şimdi bile, şaşırtıcı bir şekilde, bugün hala etrafta.

Steemit, ilk lansmanı sırasında belirlenen beklentileri gerçekten karşılamadı. Bu da onu hayalet kasaba yapmaz. Bu, birbirleriyle anlamlı etkileşimlerde bulunan gerçek kullanıcılar olduğu anlamına gelir.

Ne yazık ki, Block gibi diğer birçok blockchain destekli sosyal medya ağı. Birinin Sesi o zamandan beri orta düzeyde bir başarı bile elde edemedi. Geliştirmelerine yatırılan yüz milyonlarca dolara rağmen, proje hala çabalıyor.

Zaman geçmedi, kripto ve blockchain için hala erken ve kesinlikle blockchain özellikli sosyal medya için çok erken günler. Ethereum Kurucu Ortağı Vitalik Buterin bile kısa süre önce bir konferansta blockchain destekli sosyal medyanın kripto için meşru bir kullanım örneği olduğunu belirtti.

Aynı notta Buterin, şu anda Facebook veya Twitter gibi geleneksel platformlarda görülen işlevsellik ve kullanıcı katılımı açısından karşılaştırılabilir bir platform görmediğimizi bir kez daha kabul etti.

Blockchain Tabanlı Sosyal Medyanın Gerçek Değer Önerisi Nedir?

Sadece blok zinciri tabanlı bir sosyal medya platformu olduğunuzu iddia ederek milyonlarca kullanıcıyı cezbedemezsiniz. Bu, Uptrend’in kurucuları da dahil olmak üzere birçok kurucunun yapmaya çalıştığı bir şey, ancak kusurlu bir teşvik modeli nedeniyle gerçekten işe yaramadı. Blockchain destekli sosyal medyanın gerçekten başarılı olabilmesi için uygun şekilde geliştirilmiş bir para kazanma ve kullanıcı katılımı modeline ihtiyaç vardır.

Bunun anlamı, platformun kendisinin her gün oturum açmak ve onu anlamlı bir şekilde kullanmak isteyecek kadar çekici olması gerektiğidir. Bu, içerik oluşturucuların değerli zamanları, çalışmaları, özverileri ve çabaları için cömert ve adil bir şekilde ödüllendirilmelerini gerektirir. Bu günlerde çoğu Twitter kullanıcısı, platform sahipleri tarafından haksız yere kullanıldığı için hak ettiği finansal faydaları elde edemiyor.

İlk olarak 2019’da tanıtılan Subsocial adlı oldukça yeni bir proje, blockchain tabanlı sosyal medya endüstrisini bozmak istiyor. Parity tarafından Substrate Builders Program için seçilen Subsocial ekibi, gerçekten merkezi olmayan, izinsiz ve ilgi çekici bir sosyal medya ağı sunmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Ekip, test ve iyileştirme amacıyla yazılımlarının birkaç beta sürümünü kullanıma sundu. İçerik oluşturmayı demokratikleştirerek, projenin amacı, etkileyicilerin, bireysel kullanıcıların ve diğer platform katkıda bulunanların gerçekten hak ettiği ödülleri sağlamaktır.

Daha iyi teşviklere ek olarak, bu yeni nesil sosyal medya ağı, sansüre dayanıklı olmayı hedefleyecektir. Bu, herkesin, söyleyeceklerini sansürlemeye çalışan merkezi bir varlık olmadan bağımsız olarak düşüncelerini ifade edebileceği ve eylemleri gerçekleştirebileceği anlamına gelir.

Herkesin, belirli bir grup insanın değer ve ideallerine uymadığı için, mesajlarının sansürlenmesinden endişe duymadan kendini açıkça ifade etme hakkı vardır. Nefret söylemi kesinlikle kabul edilemez olsa da, dünyanın fikirleri paylaşmak ve modern toplumun ilerlemesine yönelik çalışmak için gerçekten sansürsüz bir platforma ihtiyacı var.

Bu nedenlerle, Subsocial gibi blok zinciri tabanlı sosyal medya projeleri uzun vadede başarılı olmalıdır. Mevcut sürümler ana akım benimsenmeye tam olarak hazır olmasa da, kesinlikle devam eden bir çalışmadır ve önümüzdeki yıllarda sosyal medyanın çalışma biçiminde büyük değişiklikler görebiliriz.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTwitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir