- Avustralya, Facebook’un yıldızları içeren sahte reklamların yayınlanmasına izin vermesi nedeniyle Meta’ya dava açtı.
- Reklamlar, Facebook kullanıcılarını kripto para birimlerine destek verdiği iddia edilen kamuya açık kişilerden alıntı yapan sahte makalelere yönlendiren bağlantılar içeriyordu.
Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), sosyal medya ağının, yerel ünlüleri içeren yanıltıcı kripto gönderileri yayınlayarak platform kullanıcılarını aldattığını iddia ediyor.
Kasa ayrıntıları
ACCC, Meta‘nın kamuya mal olmuş kişiler ve iş adamları adına sahte reklamların yayınlanmasına bilerek izin verdiğini iddia ediyor. Bunlar arasında genellikle ünlü Avustralyalı girişimci Dick Smith, yayıncı David Koch, eski politikacı Michael Baird ve Avustralyalı milyarder Andrew Forrest bulunur. Forrest daha önce bu konuda Facebook’a dava açmıştı. Ancak kullanıcı, sosyal ağı sorumluluktan muaf tutan hizmet şartlarını kabul ettiği için reddedildiler.
Bununla birlikte, ACCC, teknoloji devi Meta‘nın yasa dışı faaliyetlerde bulunduğuna inanıyor çünkü dolandırıcıların bu planları gerçekten desteklemeyen veya desteklemeyen diğer kişilerin adlarını kullanarak kripto para birimleri hakkında reklamlar yayınlamasına izin veriyor. ACCC Başkanı Rod Sims, Meta‘nın platformunda yayınlanan reklamlardan sorumlu olması gerektiğine inanıyor. Şirket, kullanıcıların dolandırıcıların tuzağına düşmemesi için istenmeyen e-postaların yayınlanmasını engellemek ve kripto para birimleri için yanıltıcı reklamları kaldırmakla yükümlüdür. Kullanıcılar için kayıplara ek olarak, bu tür reklamlar, kendileriyle ilişkili tanınmış kişilerin ticari itibarına zarar verir.
Meta’da reklamcılar, Facebook algoritmalarını kullanarak reklamın açılış sayfasına gitmek için reklamdaki bağlantıya tıklama olasılığı en yüksek olan kullanıcıları hedefleyebilir. Reklamlardan gelen açılış sayfası ziyaretleri Facebook için önemli bir gelir sağlar,
Meta’nın ana iddiaları
ACCC başkanı, Avustralya’dan gelen davanın ana iddiasının ve özünün, her şeyden önce, Meta‘nın platformundaki herhangi bir reklamdan sorumlu olması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu tarafın iddialarına göre şirket, dolandırıcıların olduğu kripto para reklamları olduğunu biliyordu ve bunlar Facebook’ta yayınlandı. Ancak şirket, sorunu çözmek için herhangi bir işlem yapmamaya karar verdi.
Ancak, ne tür reklamlar olduğu önemli değil. Asıl sorun, sahtekar olmalarıdır. Örneğin, kripto para biriminin bununla kesinlikle hiçbir ilgisi yoktur. Reklamlar, Facebook kullanıcılarını kripto para birimlerine destek verdiği iddia edilen kamuya açık kişilerden alıntı yapan sahte makalelere yönlendiren bağlantılar içeriyordu. Kullanıcılar kaydolmaya teşvik edildi ve ardından dolandırıcılar tarafından iletişime geçilerek onları kripto para planlarına yatırım yapmaya ikna etti. ACCC, bunun Avustralya Tüketici Yasasını (ACL) ve Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC) Yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor.
Meta’dan Yanıt
“Facebook platformunda dolandırıcılık planları geliştirmeyi ve sıradan insanlardan para çalmayı amaçlayan hiçbir reklamın olmasını istemiyoruz – bu tür gönderiler platformun yasalarını ihlal ediyor ve herhangi bir fayda sağlamaz, sadece zarar verir”. Bu, Sidney’deki Meta sözcüsünden bir açıklama. Sonuç olarak platform, son ACCC başvurusunu gözden geçirme sözü verdi ve davayı savunma niyetinde.
YouTube platformunda da benzer durumlar yaşanıyor. 2020’de Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, YouTube’a kendi adına XRP eşantiyonları hakkında sahte videolar yayınladığı için dava açtı.
- Bitcoin Altına Karşı Güçleniyor: Luke Gromen’in Çarpıcı Tahminleri!
- Bitcoin’de ‘Öforik Aşama’ Başladı: Bu Coşku Ne Kadar Sürecek?
- Bithumb’ın Desteğiyle Solana Ekosistemindeki İki Altcoin Hızla Yükseldi!
- Analist Cowen, Cardano İçin Yeni Bir Düşüş Uyarısında Bulundu!
- Bitcoin: Kurumsal Stratejiler ve Risklerin Gölgesinde!
Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Twitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.