Ripple internetten ödeme yapmayı sağlamak amacı ile yazılmış bir kod bütünüdür. Amerikalı şirket olan Ripple Labs tarafından 2012 yılında geliştirilmiştir. Ayrıca bir çok ödeme yöntemi içermektedir.
Yayınlanma Tarihi : 2012
Ripple Amacı
Ripple Çok düşük maliyetlerle beraber yüksek oranda güvenli bir şekilde uluslar arası göndermek amacı gütmektedir. Ayrıca Ripple’nin diğer coinlerden en büyük farkı bir şirkete bağlı olmasıdır. Arkasındaki bu güç ile 400 den fazla şirkete ve 40 farklı ülkeye hizmet vermektedir. Şimdi XRP ‘nin çalışma sistemine biraz inelim.
Ripple Protokol Bileşenleri
Sunucu : Ripple sistemini çalıştıran bir varlıktır. Sunucular ağa bağlı bilgisayarlar olarak düşünülmektedir.
Defter : Her kullanıcının sahip olduğu para birimini kayıt altında tutmaktadır.
Benzersiz Düğüm (UNL): Her sunucu benzersiz bir zincir içermektedir. Bu zinciri bir düğüm olarak düşünelim. Para transferlerinde bu benzersin düğüm kullanılmaktadır.Bundan dolayı güvenliğin yüksek seviyede olduğunu bizlere göstermektedir.
Teklif Veren Sunucu : Transfer sunucular tarafından değerlendirir ve bir sonucu da toplanır ve oradan işleme konulur. Bundan Dolayı İşlemi yapan sunucuya da Türkçe karşılığı olarak Teklif Veren sunucu denmektedir.
Özet
Ripple ‘yi sizlere yukarıda anlatmaya çalıştık. Güvenirliği ve çalışma prensiplerini açıklamaya çalıştık. En güçlü ve güvenli para transferi yapan coinler arasında yer almaktadır. Bundan dolayı da en çok hacime ve değere sahip coin listesinde şuan üçüncü sırada yer almaktadır. Ripple transfer ağı hızlı ve güvenli bir ağ olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca Ödeme sistemlerinde güvenliği , düşük transfer maliyetini ve bir çok finansal işlemi yapabilme yetisine sahiptir.
Olumsun Yönleri
Ripple’da olumsuz en büyük yönlerden biri arkasında bir şirketin bulunuyor olmasıdır. Bu her ne kadar avantaj olarak gözükse de dezavantajlarını da beraberinde getirmektedir. Şirketin yanlış hamleler veya yöneticilerin değişimi sonrası alacakları kararlar direkt olarak coin borsasında işlemlerin yönünü değiştirebilmektedir. Buna en güzel örnek de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ‘nun Ripple’ye açtıkları davadır. Dava sonucuna göre borsada yönünü değiştirmesi bekleniyor. Bu gibi şirkete sahip olmanın maalesef kötü yönlerinden biri de buydu. Umarız ki yatırım yaparken bu yazımız sizlere yardımcı olmuştur.