2023 Yılında Kripto Para ATM’leri Sayıca Düşüşe Geçti


2023 yılında, kripto para piyasası eski kayıplarını büyük ölçüde geri kazanarak mükemmel bir toparlanma göstermesine karşın, kripto para ATM’lerinin sayısında bir azalma yaşandı.

ABD, dünya genelindeki kripto para ATM’lerinin %82 gibi büyük bir kısmını barındırıyor. Ancak, son zamanlarda yapılan analizler, ABD’nin bu alandaki egemenliğinin azalmakta olduğunu ortaya koyuyor.

Kripto para piyasası 2023’te, önceki yılın zararlarını telafi etti ve piyasada yükseliş eğilimi güçlendi. Bu süreçte, BlackRock’ın Bitcoin ETF’sine yönelik başvurusu ve Ripple’ın SEC ile olan başarılı mücadeleleri gibi önemli gelişmeler yaşandı.

Yine de 2023’te, kripto para ATM’leri sayısında bir düşüş görüldü. Bu ATM’ler, kullanıcılara nakit ya da kartlarla kripto para alımı yapma imkanı sunuyor. Coin ATM Radar’a göre, 1 Ocak 2023’te 37.827 olan dünya çapındaki kripto para ATM sayısı, 1 Ocak 2024’te 33.628’e düşerek belirgin bir azalma yaşadı.

kripto para atmleri
2023 yılında kripto para atm'leri sayıca düşüşe geçti 2

Peki Bu Azalmanın Sebebi Ne?

Son on yılda, dünya genelinde kripto para ATM’leri sayısı sürekli arttı. 2013 Ekim’inde ilk kez takip edilmeye başlanan Coin ATM Radar verilerine göre, ATM sayısı 2022 Ağustos’unda 39.776’ya ulaşarak zirve yaptı.

Ancak, 2023’te, beklenmedik bir şekilde dünya genelinde ATM sayısında azalma yaşandı. Şu an itibarıyla, ATM sayısı 2023 başına göre %11.1 daha az. Özellikle ABD’de, ATM sayısı 2023 boyunca 32.672’den 27.631’e düşerek %15.4’lük bir azalmaya işaret ediyor.

Coin ATM Radar, bu düşüşte BitAccess gibi önde gelen ATM üreticilerinin etkili olabileceğini gösteriyor. BitAccess’in net kurulumları, 26 Ağustos 2022’de 9,160’tan 1 Ocak 2024’te 6,774’e düşerek %26’lık bir azalma yaşadı.

Bu Durum Ne Anlama Geliyor?

2023’te, kripto para ATM’leriyle ilgili bazı dikkat çekici olaylar yaşandı. Örneğin, Missouri’deki bir kişi, Bitcoin ATM’sine ateş açtıktan sonra 5 yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı. Ayrıca, Lux Vending adlı bir şirket, Teksas’ta bir Bitcoin ATM’sinden yasadışı yollarla el konulan 15.000 dolar için dava açtı.

Temmuz ayında, Bitcoin Depot’un Nasdaq’ta halka arzı ve Teksas’ta faaliyetlerini genişletmesiyle durum olumlu bir yöne evrildi. Şirket, 2023’ün 3. çeyreğinde bir önceki yıla göre %3 artışla 179,5 milyon dolar gelir elde etti.

ABD’deki ATM sayısındaki artış yavaşlarken, Avustralya, Kanada, İspanya ve Polonya gibi ülkelerde bu sayılar istikrarlı bir şekilde arttı. Genel Bytes ve Genesis Coin gibi büyük ATM üreticilerinin cihaz sayıları da yıl boyunca yükseldi.

Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!

Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen TelegramInstagramTiktok, ve X hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir