2021’de altın, iş adamları için pek para kazandıran bir şey değildi ve çoğu yatırımcı daha çekici görünen başka yatırımlar aradı. Değerli metal, Aralık 2020’deki 1887.60 dolardan Aralık 2021’de 1.794.25 dolara kadar yaklaşık %5 kayıp yaşadı.
Varlık, piyasa yönünde hareket etmediği için güvenli bir yatırım olarak kabul edilir. Bunun nedeni, piyasalar düştüğünde savunma amaçlı bir varlık olarak hareket etmesi gerektiğidir.
Ancak altın güvenli bir yatırım olsa da fiyat oynaklığı nedeniyle riskli olarak da değerlendirilebilir. Örneğin, piyasalar yükselirken, yatırımcılar hisse senedi fiyatlarının düşeceğine inandıkları için altına yönelme eğilimindedir.
İçindekiler
- Altını Yatırım Olarak Anlamak
- Bir Yatırım Olarak Modern Ekonomide Altın
- Enflasyondan Korunmak İçin Altın Yatırımları?
- Portföyünüzü Çeşitlendirmek
- “Güvenli Liman” Analojisi
- Altın Diğer Varlıklardan Bir Adım Üstünde mi?
- 2022’de Altın Yatırımı
Altını Yatırım Olarak Anlamak
Altının tarihini anlamak, onu bilinçli olarak elde etmek için çok önemlidir. Mısırlılar dini eserler yapmaya başlamadan çok önce başladı. MÖ 560’a kadar insanlar altını para birimi olarak kullanmaya başlamamıştı. Bu süre zarfında tüccarlar, kullanıcıların kolayca ticaret yapabilecekleri standart bir para biçimi istediler. Mühürlü bir altın sikke yaratmak ideal çözüm gibi görünüyordu. Zamanla, tüccarlar dünya çapında değerli metali yaygın olarak kabul ettiler.
Avrupa ve İngiltere’de altının para olarak yükselişi büyümeye devam etti. Roma ve Yunan imparatorluklarından çeşitli kalıntılar dünya çapındaki müzelerde sergilendi.
Bir pound gümüş olarak da bilinen İngiliz poundu, temsil ettiği altın miktarına göre oluşturuldu. Genel olarak altın, Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya gibi dünyanın çeşitli yerlerinde zenginliği simgelemektedir.
Bir Yatırım Olarak Modern Ekonomide Altın
Altın artık ABD dolarını desteklemese de, hala önemli bir küresel ekonomik etkiye sahip. Açıktır çünkü çeşitli uluslararası finans kuruluşları hala elindedir. Şu anda, dünya merkez bankaları dünya altın rezervlerinin neredeyse %20’sini elinde tutuyor. Bu rezervler, küresel ekonomik yavaşlamanın etkilerini yumuşatır.
Enflasyondan Korunmak İçin Altın Yatırımları?
Varlık yönetimi firması Flossbach von Storch’un yaptığı hesaplamalara göre, 1973’ten beri altın, ABD enflasyon oranını yaklaşık yüzde 2 oranında geride bıraktı. Ayrıca uzun vadeli enflasyon koruması sergilemiştir.
Fiziki altına yatırım yapmanın yanı sıra, yatırımcılar altının paralarını koruyabileceği çeşitli yollardan da yararlanabilir. Örneğin, bir finans kurumu aracılığıyla altına yatırım yapmak en pahalı yoldur.
Altın piyasası, günlük yaklaşık 170 milyar dolarlık işlem hacmi ile oldukça likit bir piyasadır. Kurumsal ve toptan yatırımcılar ağırlıklı olarak kullanıyor. Özel kişiler de bir banka veya kuyumcudan satın alabilecekleri altın külçelerinden ve madeni paralardan yararlanabilirler.
Altına yatırım yapmanın en uygun maliyetli yollarından biri, altına dayalı, borsada işlem gören emtia satın almaktır. Bu ürünler %100 altın destekli oldukları için yüksek derecede güvenlik sunarlar.
Altın destekli ürünlerin yaygın bir türü, yatırımcıların herhangi bir zamanda fiziksel altın almalarını sağlayan bir menkul kıymet olan Xetra-Gold’dur. Bu tür bir ürün, düşük maliyet ve altına güvenli saklamada erişebilme gibi çeşitli avantajlara sahiptir.
Portföyünüzü Çeşitlendirmek
Pek çok insan, altına yatırım yapmanın çeşitlendirilmiş bir portföy elde etmek için mükemmel bir strateji olabileceğinin farkında değil. Yatırımlarınızın oynaklığını ve getirilerini yönetmenize yardımcı olabilir.
Yatırımcılar için altın bir servet koruma stratejisi sağlayabilir. Acil bir durumda potansiyel bir servetin yok edilmesinin etkisini en aza indirmeye yardımcı olabilir. Piyasa ne yaparsa yapsın altın uzun bir süre daha piyasada olacak.
Altına ulaşmanın en iyi yollarından biri, fiziksel olarak bir kasada veya gizli bir yerde saklama ihtiyacını ortadan kaldıran EFT‘dir. Bu yöntem, güvenliği konusunda endişelenmek yerine fiyata odaklanmanızı sağlar.
“Güvenli Liman” Analojisi
Küresel olarak gördüğümüz artan siyasi ve ekonomik belirsizlik, günümüz ekonomik ortamının bir gerçeğidir. Siyasi ve ekonomik belirsizlik tehditleri nedeniyle yatırımcılar altını bir sığınak olarak görüyor. Kriz zamanlarında servetlerini koruyabilirler ve tüm kargaşadan kaçabilirler. Hisse senetleri, tahviller ve yatırım fonlarında yatırımınızın değeri, altın söz konusu olduğunda sorun olmayan şirketin performansına bağlıdır.
Altın Diğer Varlıklardan Bir Adım Üstünde mi?
Coronavirüs pandemisi ve Ukrayna–Rusya çatışması gibi gelecekte altın fiyatını etkileyebilecek çeşitli jeopolitik sorunlar nedeniyle, 2022’ye kadar zirveye ulaşması muhtemel değil. Ancak, varlık yöneticileri genellikle müşterilerin 10’a kadar kalmasını tavsiye ediyor. Genel bir kural olarak, potansiyel ekonomik gerilemelerden kendilerini korumak için varlıklarının yüzdesi altın olarak.
Yatırımcıların yatırım yaparken göz önünde bulundurması gereken en önemli faktörlerden biri zaman çerçevesidir. Bunu bilmek, pazarın iyi performans gösterme olasılığının olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olabilir. Altın mükemmel bir yatırım olmasa da, altın fiyatı yükseldiğinde yatırım yaparak portföyünüzü çeşitlendirmek faydalı olabilir.
Top1Markets’ta yatırım ve genel dünya piyasalarında neler olduğu hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Top1Markets, diğer pazarlara yatırım yapmak istiyorsanız en iyi forex ticaret platformlarından biridir.
2022’de Altın Yatırımı
Birçok insan, altına yatırım yapmanın, yükselen fiyatlara karşı kendinizi korumanın mükemmel bir yolu olduğuna inanır. Ancak gerçekler farklı bir şey gösteriyor. Altın, birçok durumda enflasyondan ziyade finansal felakete karşı daha iyi bir korumadır. Altın fiyatları kriz zamanlarında yükseldiğinde, genellikle metale yatırım yapmayı düşünmek iyi bir fikirdir. Ancak, yükselen enflasyonun para kaybetmenize neden olabileceğini unutmamak önemlidir.
Cari gelir elde etmek ve yaşam tarzlarını finanse etmek için hisse senedi ve tahvil gibi varlıklara yatırım yapmayı da düşünmelisiniz. Ancak, bir yatırım olarak altına güvenmek her zaman iyi bir fikir değildir.
Bir değer deposu olarak altın da oynaklık yaşamaya eğilimlidir. Bununla birlikte, bir meta ve bir değer deposu olarak ikili işlevi, fiyatını tahmin etmeyi zorlaştırıyor. Altına yatırım yapmak her zaman iyi bir fikir olsa da, uzun vadeli bir yatırım olarak en faydalısının altın olduğunu hatırlamak da önemlidir. Portföyünüze yalnızca yüzde beş ekleseniz bile, fonun genel performansını iyileştirebilir.
- Ethereum 2.800 Doları Aşarsa “Gerçekten İyi” Seviyelere Ulaşacak – Ünlü Analistin Beklentisi!
- Bitcoin Analisti Jamie Coutts, BTC İçin 140.000 Doları Aşan Bir Boğa Döngüsü Öngörüyor!
- Memecoin’ler Kripto Dünyasında Ne Kadar Önemli? Solana Kurucusu Yakovenko’nun Yorumu!
- Analist Cowen: Bitcoin, Altcoin’lerden Üstün Olmaya Devam Edecek!
- Dogecoin (DOGE) İçin Yeni Boğa Sinyali: Analiste Göre Büyük Yükseliş Kapıda!
Kripto Para Borsası Binance’de hesap açmak için tıklayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Twitter, ve Tiktok hesaplarımızı takip ederek bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!
Not: Bu sitede yazılan makale içerikleri tamamen yorum ve analize dayalıdır. Hiç bir şekilde yatırım tavsiyesi değildir.